Uitje naar gevangenis

Uitje naar gevangenis Veenhuizen met de jeugdclub 06-05-2012

Op 6 mei zijn wij als leiding van club/catechisatie met een groot gedeelte van de jeugd rond half 12 vertrokken naar Veenhuizen om daar de oude gevangenis en het museum te gaan bekijken.

Eenmaal aangekomen werden we ontvangen door de gids die ons rond zou gaan leiden door het gebouw ‘de rode pannen’. In de Rode Pannen zaten tot begin 2008 gevangenen die in andere gevangenissen niet te handhaven waren, vaak door extreem agressief gedrag.

Dit was erg interessant en indrukwekkend. Een aantal cellen waren zo ingericht dat het net leek of de bewoner zo terug kon komen. Ook waren er een aantal isoleercellen en de ‘luchtplaats’ buiten wat we nog hebben gezien.

Na de rondleiding konden we het gevangenis museum gaan bekijken. Iedereen kon hier zijn eigen gang gaan, om op een afgesproken tijd weer terug te zijn bij de hoofdpoort. Hier is alles te zien en te lezen over misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot en met nu.
We hebben de middag afgesloten met een patatje in Bakkeveen en zijn daarna teruggereden naar Oosternijkerk. Het was een geslaagde middag.

De clubleiding.