Omgevingsvisie Noardeast-Fryslân

Op woensdagmiddag 11 september van 14:30 tot 15:30 staat de gemeente Noardeast-Fryslân met de Oanheakker (een aanhanger) in Oosternijkerk op de Doktersfiif 22 nabij de Terp. Daar kunnen inwoners van Oosternijkerk binnenlopen met aandachtspunten en ideeën over hun leefomgeving voor nu en de komende tien jaar. Met behulp van de informatie die inwoners ons geven kunnen we een Omgevingsvisie maken. Bijgaande korte animatie geeft u hiervan een beeld: https://m.youtube.com/watch?v=KJgpjPpWBYI.

Een Omgevingsvisie is verplicht voor de Omgevingswet die ingaat per 2021. Kijk voor meer informatie op http://www.xn--noardeast-frysln-bnb.nl/takomst.

Buro de Vries in Oosternijkerk.

Wie had dat gedacht. 2 uren over het dorp Oosternijkerk babbelen op de radio en als de uitzending dan voorbij is denk je bij je eigen “dit was veels te kort” Voor de mensen die het niet hebben gehoord hier de link naar de uitzending. https://www.omropfryslan.nl/utstjoering/buro-de-vries-fan-1-septimber-2019-1100

Het is weer voorbij die mooie zomer.

Na het dorpsfeest was het effe tijd om het fototoestel in de wilgen te hangen. Ja je hebt van die momenten dan ben je er wel even klaar mee.

De vakantie is weer voorbij en een goed moment om een rondje Oosternijkerk te doen. Op het industrieterrein was er weer volop beweging en toen ik in het dorp kwam kon je merken dat Oosternijkerk weer in het “normale ritme” probeerde te komen.

En dan loop ik door het dorp op zoek naar iets wat niet gelijk opvalt maar toch echt in Oosternijkerk is. Ik moest wel lachen, ik zag iets wat aan het dorpsfeest herinnerende. Of het nu vergeten is weet ik niet maar het viel mij in ieder geval op.

Ook hadden de kinderen zich nog prima vermaakt in de vakantie met een “versierde wagen” welke nu stil en verlaten op het erf stond. Ja de kids mochten vandaag weer naar school en voor groep 6 tot en met 8 zal het allemaal een beetje vreemd zijn vandaag, want in plaats dat ze hier in Oosternijkerk naar school gaan is het nu als tijdelijke oplossing naar Niawier.

Natuurlijk word dat nu eerst op de fiets gedaan en het verzamelplek is zoals al jaren de hoeke bij het leugenbankje.

Het was daar vanmorgen dan ook gezellig druk met alle jeugd en ouders en dat zal de eerste week ook wel zo blijven denk ik . De komende weken zal alles weer in het dorp “normaal”zijn. En gaat de zomer van 2019 de boeken in als een bijzonder periode.

Meld en adviespunt verward gedrag

 

 

 

 

 

Meld en adviespunt verward gedrag druk op de link om het in PDF te openen (ek yn it Frysk).

 

Zorgen over iemand met verward gedrag? Laat het weten via het

Meld- en adviespunt verward gedrag

Sinds mei 2019 kun je jouw zorgen over een persoon met verward gedrag melden bij een speciaal daarvoor ingericht meld- en adviespunt (0800-1771). Je kunt het Meld- en adviespunt verward gedrag 24 uur per dag, 7 dagen per week, bereiken voor het stellen van vragen en het doen van een melding bij een ingewikkelde situatie rondom een persoon met verward gedrag. Het gaat dan om een situatie die aandacht verdient, maar niet acuut opgelost hoeft te worden.

Wat is verward gedrag?

Verward gedrag kan bijvoorbeeld voorkomen bij mensen die een psychische aandoening hebben, onder invloed zijn of dementerend. Soms hebben mensen ook andere problemen, zoals schulden, verlies van werk of weinig sociale contacten. Iemand kan ook verward raken na een grote emotionele gebeurtenis. Vaak zoekt iemand uit zichzelf geen hulp.

Hoe doe ik een melding?

Dat kun je telefonisch via 0800-1771 of digitaal via het formulier op http://www.ggdfryslan.nl/verwardgedrag doen. De medewerkers van het meld- en adviespunt zijn ervaren professionals die aandacht geven en aan de hand van de juiste vragen de vervolgstappen bepalen. Soms gaan ze zelf naar de persoon over wie het gaat toe om snel passende hulp te kunnen bieden. Dit doen ze zoveel mogelijk in afstemming met instanties die al betrokken zijn. Het meld- en adviespunt zorgt ervoor dat signalen rondom personen met verward gedrag vroegtijdig worden opgepakt. Zo voorkomen ze dat een situatie uit de hand loopt en onnodig onrust en leed veroorzaakt.

Meer informatie

Het meld- en adviespunt is gewenst omdat het aantal meldingen rondom personen met verward gedrag de laatste jaren stijgt. Op dit moment komen veel meldingen bij de politie binnen, maar wanneer er geen sprake is van een strafbaar feit en de veiligheid niet in het geding is, is dit niet de aangewezen instantie. Vaak ligt er onder dergelijke meldingen een zorgbehoefte. Daar kan het meld- en adviespunt bij helpen. Op http://www.ggdfryslan.nl/verwardgedrag vind je meer informatie en een animatievideo over hoe het meld- en adviespunt werkt.

Maarten van der Weijden Foundation

Na het feestweekend ging de jeugd van het drankorgel nog even door. Bij Sijbrandahuis stond de jeugd met het orgel geparkeerd om Maarten van der Weijden aan te moedigen. Muziek en gezelligheid!

Tegelijkertijd probeert de jeugd ook nog geld op te halen door te collecteren met de ponk, en deze mooie feestwagen is ook nog eens te koop. De volledige opbrengst van het collecteren en de verkoop van de wagen gaan naar de Maarten van der Weijden foundation.

Diep respect voor de jeugd, onze jeugd. Dit is medeleven en toewijding voor de mens. Met elkaar er voor gaan! Trots op de jeugd, dat kunnen we zijn!

Expeditie Robinson

Dorpsfeest 2019

Vanmorgen was er eerst voor de ouderen in Oosternijkerk het muziektheater “de hort op” Aansluitend volgde het matinee.

De optocht

Foto’s gemaakt door Tirza van der Velde

Kindermuziekprogramma

Voor de kinderen was er vanmiddag een kindermuziek programma. Na een stevige oefensessie konden de ouders genieten van hun muziek kunsten.

De optocht

Voor meer foto’s en flimpjes kunt u gaan naar  Dorpsfeesten in Oosternijkerk.