Oosternijkerk in het licht!

Wij zouden het leuk vinden als Oosternijkerk dit jaar in de donkere decembermaand eens extra in het licht gezet zou worden.

Daarom hierbij een oproep aan alle dorpsgenoten om met kerst jullie woning of tuin zo mooi mogelijk te versieren en te verlichten.

Je kan natuurlijk alleen je eigen huis en of tuin op een ludieke en speciale manier in het licht zetten, maar misschien is het ook een idee om dit met je hele buurt te organiseren. 

Stel je voor dat je hele straat omgetoverd wordt tot een waar verlicht kerstspektakel! Je huis of straat versieren is niet alleen leuk om te doen, maar bovendien kan iedereen van het resultaat meegenieten.

En de winnaar komt zelf ook nog in de spotlight te staan, want er zijn prijzen te winnen. Één prijs gaat naar het mooist versierde huis/tuin en één prijs gaat naar de mooist versierde buurt/straat.

Dus leef jullie uit en alvast veel succes toegewenst.

(Opgave niet nodig).

 

Maar er is meer ……………

 

Rond 10 december willen wij op het pleintje bij de Hervormde Kerk een hele grote wenskerstboom plaatsen. 

Deze boom kan volgehangen worden met doorzichtige kerstbollen, die door jou gevuld zijn met een bijzonder verhaal,  een lieve wens, een gedicht, tekening, foto  of een boodschap die je graag met iedereen wilt delen.

De kerstbollen worden in de week ná Sinterklaas ( 7 december t/m 11 december) uitgedeeld aan alle leerlingen van de Wrâldwizer en zullen dan ook huis aan huis verspreid worden in Oosternijkerk. 

De week daarna (vanaf 14 december) zullen de basisschool kinderen georganiseerd met school de bollen in de boom hangen en ook alle dorpsgenoten die hieraan meedoen zijn dan in de gelegenheid om ze op te hangen.

Er zullen misschien nog wat activiteiten rondom de wenskerstboom plaatsvinden, en ook hebben we al enkele ideeën wat we naderhand met de inhoud van de bollen gaan doen. 

Hou de (sociale) media hiervoor in de gaten.

MOCHTEN WE U NIET THUIS HEBBEN GETROFFEN, ONDER DE BOOM STAAN EXTRA BALLEN

Sint Maarten

Bericht namens Mei Elkoar Warber;
Door de corona is het niet mogelijk om met Sint maarten een optocht te organiseren door het dorp.
Toch willen we dit niet ongemerkt voorbij laten gaan.
Wat gaan we doen?
Op 11 november hang je in je tuin een verlichte lampion en bij slecht weer hang je het voor je raam.
Het mooiste is natuurlijk dat je er zelf 1 maakt maar dat is aan jou de keus.
Als je dit doet krijg je op 11 november een zakje snoep.
Dus aan alle kinderen in Oosternijkerk maak zoveel mogelijk licht in ons dorp.

Iuwenâlde tsjerke yn de steigers: “Hy stiet fol op de wyn, dan wurdt de kondysje minder”

OOSTERNIJKERK – De kerktoren van de St. Ceciliatsjerke in Oosternijkerk is de afgelopen periode opgeknapt. Annie Bremer is voorzitter van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente: ,,Het is een monumentaal gebouw uit de dertiende eeuw. Er is een lange periode geen onderhoud aan gepleegd. Daarom werd het weer tijd om de voegen aan te pakken.”

Het onderhoudsbedrijf controleert de voegen en de ankers. ,,Het werk is bijna klaar, echter hebben nog niet alle voegen dezelfde kleur, dus daar zijn ze momenteel nog mee bezig.” De kerk staat volop in de wind, en ook de regen heeft vrij spel. Daardoor word de conditie met de loop der jaren slechter. Naast de buitenkant zijn er ook werkzaamheden uitgevoerd aan de binnenkant van het gebouw.

,,Wij hebben beeld en geluid in de kerk laten aanleggen. Afgelopen zondag hadden wij de primeur door middel van het uitzenden van de zendingsdienst.” Een spannende uitzending, nog niet alles verliep vlekkeloos, maar inmiddels zijn een aantal probleempjes opgelost. De afgelopen periode bezochten dertig mensen in de kerk de dienst, allemaal volgens de regels van het RIVM. ,,De mogelijkheid om de dienst van afstand de volgen, is een hele welkome aanvulling en verbetering in deze tijd van corona.”

Anuleren puzzeltocht en buffet 29 Augustus 2020

Door de coronacrisis is de puzzeltocht tijdens koningsdag in April niet doorgegaan. Dorpsbelang had de hoop dat de situatie in augustus zo zou zijn dat de puzzeltocht alsnog kon worden georganiseerd met aansluitend, ism met De Terp, een buffet.
Echter door de huidige situatie zijn wij genoodzaakt om ook deze keer de puzzeltocht en het buffet van 29 augustus niet door te laten gaan. Hopelijk kan Koningsdag 2021 weer als van ouds gevierd worden met een puzzeltocht!

Duurzame huizenroute – 2 en 9 november

Duurzame huizenroute

Op zaterdag 2 en 9 november openen huiseigenaren in heel Nederland daarom hun deuren en laten anderen zien hoe zij hun huis duurzamer hebben gemaakt. Gemeente Noardeast-Fryslân doet mee aan de Duurzame Huizen Route om zoveel mogelijk inwoners te stimuleren hun woning te verduurzamen.

Woont u in de gemeente Noardeast-Fryslân en heeft u duurzame en besparende maatregelen genomen? En vindt u het leuk om anderen op weg te helpen? Meld uw woning aan en deel uw duurzame woonverhaal via www.duurzamehuizenroute.nl of ga zelf op bezoek bij een van de deelnemers.

Het Energiecafé is geopend! 

Ieder woensdag- en zaterdagmiddag kunt U van 12 tot 16 uur bij ons terecht in de Prins-Fabriek, Rondweg West 35 in Dokkum met alle vragen over energie-besparing en over hoe van het gas af. Graag tot ziens. Meer lezen hierover? Klik hier

Subsidie energiebesparing eigen huis

Heb je plannen om je dak, buitenmuren, vloer of ramen te isoleren? Als je 2 of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren, kun je ongeveer 20 procent subsidie krijgen. Daarbovenop kun je ook subsidie krijgen voor een paar extra maatregelen die energie besparen, zoals een isolerende voordeur en maatwerkadvies.

De subsidie bedraagt maximaal € 10.000. Als je je woning zeer energiezuinig of energieneutraal maakt, kun je een bonussubsidie krijgen. Je kunt alleen subsidie krijgen als je eigenaar van het huis bent én er zelf woont (je bent eigenaar én bewoner). Woon je in een appartement met een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan kun je ook kiezen voor de subsidieregeling voor VvE’s.

De Subsidieregeling energiebesparing in huis (SEEH) is een landelijke regeling. Je kunt de subsidie combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld van de gemeente of provincie, en met een Energiebespaarlening.

Je kunt de subsidie aanvragen op de website van rvo.nl.

Hulp nodig bij de aanvraag? Kom gerust langs in het energiecafé! 

Elkenien Grien

Avond 4-daagse

De afgelopen week werd de avond 4-daagse weer georganiseerd door het dorpsbelang. Zo’n 100 deelnemers hadden  zich ingeschreven voor 4 avonden. Op de laatste avond kwamen hier nog ongeveer 30 deelnemers bij!